Burun Estetiği Nedir ?

Burun Estetiği Nedir ?

Burun estetiği dünyada en sık yaptırılan estetik ameliyatların başında gelmektedir. Kısaca burnunun şeklinden memnun olmayanların bunu düzeltmeye yönelik yaptırdığı işleme denmektedir.

Yıllar içerisinde en çok yeniliğin yaşandığı cerrahi açıdan büyük ilerlemelerin kaydedildiği bir ameliyattır. Burun estetiği ameliyatına güven ameliyat olan kişilerin öncesi sonrası fotoğraflarını görerek, yorumlarını dinleyerek günden güne artmaktadır. Son 5 yıla baktığımızda internet üzerinden en çok aratılan estetik ameliyat burun estetiği ameliyatıdır. Bunun anlamı çok basittir; insanlar memnun olmadıkları burunlarını düzeltmek adına aramaları sıklaştırmıştır. Bu da burun estetiği ameliyatına olan merak ve güveni kanıtlamaktadır.

Burun estetik ameliyatı olmadan öncen yapılacak araştırmada detaylı bir şekilde olmasa da karşınıza çıkacak terimlere aşina olmanızda fayda vardır.

İdeal Burun Nasıldır?

İdeal burun kişinin yüz hatlarına uyumlu, karşıdan bakıldığında estetik bir operasyon geçirdiği belli olmayan bir burundur. İnsanların çoğu estetik operasyona girdiğinin belli olmasını istemiyor. Ki bu da estetik cerrahın marifetini ortaya koyması ile alakalı bir durumdur. Bu da insanları profesyonel bir cerrah arayışına yönlendirmektedir.

Ameliyatta burnun ana çatısına zarar vermeden çalışmak gerekir. Ayrıca alınması şart olmayan dokuları almamak ve buna göre bir şekil vermek önemlidir. Başarısız bir ameliyatta kişilerin çoğu zaman burun çatısı çökmüş, burun delikleri haddinden fazla daralmış ya da açılmış olduğu görülür. Burada amaç kişiye en uygun, en ideal görüntüyü vermek olmalıdır.

Sağlıklı Nefes Almak Önemlidir

Bir diğer önemli konu ise kişinin burnuna şekil verirken onun sağlıklı nefes almasını engelleyecek bir şekle sokmamaktır. Daha önce de bahsettiğimiz gibi kişinin hem şeklen hem de fonksiyonel olarak sağlığını tehlikeye sokmamak gerekir. Güzellik uğruna sağlık asla feda edilmemelidir. Bu konuda seçici ve dikkatli olmak gerekir. Burun estetiği ameliyatında en çok dikkat edilmesi gereken hususların başında bu gelmektedir.

Alanında uzman bir cerrah veya Kulak Burun Boğaz uzmanı sağlıklı nefes almayı engelleyecek herhangi bir harekette bulunmayacaktır.

Birtakım bilgisayar programları ile kişinin burnunun nasıl olacağı tahmin edilebilir. Ancak şöyle bir durum vardır; bilgisayar programları ile bir çıktı almak kişinin tam manasıyla o burna sahip olacağı anlamına da gelmemektedir. Deri kalınlığı ya da kıkırdak kalınlığı gibi etkenler bilgisayar vasıtası ile tam manasıyla değerlendirilemeyebilir. Bu nedenle daha önce yapılan estetik operasyonlarından öncesi sonrası fotoğraflar ile kişiye bilgi vermek ve gidişatı değerlendirmek daha olasıdır.

Nefes Almadaki Zorlukların Nedenleri

Septum denilen, burnun orta hattını oluşturan önde kıkırdak ve arkada kemikten oluşan yapıdaki eğrilik sebebi ile burun deliklerinden birinden nefes almada zorluk yaşanıyorsa bunun adı “Septum Deviasyonu”dur. Bu eğrilik bazı durumlarda basit bir cerrahi girişim ile estetik ameliyata gerek duyulmadan düzeltilebilir. Fakat bazı durumlarda kaburga veya kulaktan alınacak kıkırdaklar ile düzeltilme yoluna gidilebilir.

Burun sırtı ve burun ucunun birleştiği kısımda gözle görülmeyen ancak nefes alındığı takdirde ortaya çıkan hava akım sorunu vardır. Güçlü bir nefes alma durumunda burun kanat kısımları içe doğru çökme gösterir ve nefes almak güçleşir. Bu durum kişide normal nefes alma durumunda problem yaşatır. Bu tip vakalarda muayenede bir bulguya rastlanmamakla beraber problem genel olarak fonksiyondadır.

Burna Doğru Şekil Verilmelidir

Estetik burun ameliyatlarında kemik ve kıkırdaklara şekil verilebilmektedir fakat burun derisine genel manada bir müdahale söz konusu olmaz. Bunun sebebi burundan herhangi bir sebeple çıkarılacak deri dokusunun kalıcı izler bırakabilmesidir. Bu nedenle kemik ve kıkırdaklara şekil verildikten sonra burun derisinin bu yeni şekle iyi uyum sağlayacağı ve kusursuz bir şekilde kapatacağı düşünülür. Fakat maalesef her durumda bunu sağlamak mümkün olmaz. Kalın deri özellikle alt taraftaki dokulara uyum sağlamakta yetersiz kalabilir.

Örneğin bir nesnenin üzerine çarşaf örttüğümüzü hayal edelim. Çarşafın altındakinin hangi nesne olduğu az çok anlaşılabilir. Ancak nesnenin üzerini bir yorganla kapattığınızda alttaki nesneyi anlamak güçleşir. Burun çok büyük olduğu takdirde burun derisinin altındaki çatıya adaptasyonda problem ortaya çıkabilir. Burun derisi adapte olamaz ise bunu her noktada eşit dağılımlı bir şekilde yapamaz ve burnun ucunda bir şişlik söz konusu olabilir. Bu durumun önüne geçmek için burnu belli noktalarda küçültmek gerekir. Ayrıca bazı bölgeleri tam tersi şeklinde doldurmak icap edebilir. Burun estetik ameliyatında amaç burnu küçültmekten ziyade güzelleştirmeye yöneliktir.

Estetik Burun Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Estetik burun ameliyatı genel anestezi altında yapılırken lokal anestezi altında da yapılabilen bir cerrahi uygulamadır. Ortalama ameliyatın süresi 2 saat kadardır. Ancak ameliyatta ikincil vakalar da söz konusu ise, kaburga veya kulaktan kıkırdak alınması gibi bir durum var ise bu süre uzayabilmektedir.

Estetik ameliyat burnun açılması ve kıkırdak ile kemiklerin şekillendirilmesi şeklinde yapılır. Açık teknikte yapılan ameliyatın avantajı burun içerisini daha net görebildiği için uzman hekimin milimetrik dokunuşları rahat yapabilmesidir. Nefes almada güçlük gibi sorunlar yaşanıyorsa estetik burun ameliyatı ile operasyon dahilinde bu sorun da ortadan kaldırılır. Ameliyat sonrası iz kalmaz, en azından dışarıdan bakan biri bunu anlayamaz. Ameliyatta burun içerisine silikon tampon yerleştirilir. Bu tam ortalama 1 hafta kadar duracak ve daha sonra doktor tarafından alınacaktır. Silikon oldukça kaygandır. Bu nedenle burundan çıkarılması da oldukça kolay olacaktır. Tampon çıkarılırken herhangi olumsuz bir durum yaşanmaz. Bu konu hakkında duyacağınız olumsuz hikayelere itibar etmeyiniz.

Ameliyat tamamlandıktan sonra oluşan yeni yapıyı korumak ve derinin bu yeni yapıya alışması açısından plastik atel kullanılır. Bu Atel de 1 hafta sonra alınmaktadır. Açık ameliyat yapılmış ise burun ucundaki dikişler de alınacaktır. Bantlar yenilenecektir. Ameliyat yaparken burna uzun ve etkili ağrı kesiciler yapıldığından ameliyat sonrası ağrı olmaz. Ancak ertesi gün oluşabilecek bir ağrı için normal ağrı kesiciler alınabilir.

Ameliyatta Göz Önünde Bulundurulması Gereken Önemli Noktalar

Ameliyatta estetik manada dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bu hususlar dikkate alınarak başarılı bir ameliyat gerçekleştirilebilir. Bunları kısaca şöyle sıralayabiliriz;

  • Burun ucu genişliği, simetri ve büyüklüğü ile kıkırdak yerleşimi
  • Burun ucu ile dudak arasındaki açı önemlidir. Estetik manada bunun standardı kadınlarda 100 derece ve erkeklerde 90 derece olarak tespit edilmiştir.
  • Burun genişliğine dikkat edilmelidir.
  • Burnun alınla yaptığı açı iyi hesaplanmalıdır.
  • Yandan bakıldığındı burunda kamburumsu bir yapının varlığı, olup olmadığına bakılmalıdır.
  • Nefes alma fonksiyonları her iki delik içinde eşit derecede işlevsel olmalıdır.

Estetik Burun Ameliyatı Sonrası Süreç Nasıldır?

Ameliyattan sonraki gün göz çevresinde morluk ve şişlik gözlemlenebilir. Bu olağan bir durumdur. Ameliyat sonrası buz ve krem desteği ile bu durum 2-3 gün içerisinde ortadan kalkmaktadır. Elbette son dönemde estetik burun ameliyatında uygulanan teknikler ile artık morluk durumu ile çok nadir şekilde karşılaşmaktayız. Burun ameliyatından sonraki ilk haftalarda burundaki şişlik ve oluşacak kabuklar nedeni ile solunum çokta rahat olmayabilir. Bu dönemde uzman doktor bazı damla ve kremler önerecektir. Doktor tavsiyesi kullanılacak bu destekler ile burun içerisinde kabuklar çok daha hızlı bir şekilde temizlenmektedir.

Ameliyattan sonraki ikinci haftada ise bantlar alınır ve nemlendirici kremler ile masaj uygulamasına başlanabilir. Burun ilk açıldığında şiş görünecektir. Ancak 1 aylık süre zarfında bu şişliklerin büyük kısmı düzelme gösterir. Dışarıdan bakıldığında şişkinlik anlaşılmayacaktır. Bunu sadece hastanın kendisi bilecektir. Ortalama 6 ay sonunda bu şişlikler tamamen inmiş olacaktır. Bu dönemde ilk ay ve 6. ay arasında fotoğraf çekilirse aradaki açık farkı anlamak mümkündür.

Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ameliyattan sonraki ilk süreçte burun mutlaka darbelerden korunmalıdır. Bu nedenle kalabalık ortamlardan bir müddet uzak durmak faydalı olacaktır. Kazara burna gelecek bir darbe iyileşmeyi geciktirebileceği gibi hastaya da sancılı bir dönem geçirtebilir. Yine bu dönemlerde vücut teması gerektiren sporlardan mutlaka sakınılmalıdır. İlk 8 haftalık süreçte gözlük varsa takılmamalıdır.

Burunda şişlik oluşmaması için de tedbirler alınmalıdır. Örneğin solaryum, sauna ve buhar banyosu sakıncalıdır. Ayrıca bu dönemde güneşe maruz kalınmamalıdır. İkinci haftadan sonra ise hafif hafif egzersizlere başlanabilir. Yüzme ve diğer sporlar da buna dahildir. Sadece bünyeyi fazla sıkmamak gereklidir. Birinci ve altıncı ay olmak üzere uzman doktora kontrollere gidilmeli ve bu aksatılmamalıdır.

Burun estetiği ameliyatı ile ilgili bir başka merak edilen soru da bu estetik ameliyat için yaş sınırı olup olmadığıdır. Yüz gelişimini tamamlamış olan her birey estetik burun ameliyatı olabilir. Bunun için ideal yaş 18 olarak görülmektedir.