Geniz Eti Ameliyatı

Geniz Eti Ameliyatı

Geniz eti, burun ve boğaz arasına yerleşmiş üzüm salkımına benzeyen şeklinde bir yapıya sahip dokudur. Geniz etinin görevi burundan girebilecek mikrop, virüs, bakteri vb. yakalar ve vücudun bu gibi mikroplarla savaşmasına yardımcı olacak antikorları üretir. Kendisini sık tekrarlayan geniz eti iltihaplanmalarında genellikle ameliyat önerilmektedir. Geniz eti alındıktan sonra sık hastalanma durumu da biter. Çünkü vücutta bu görevi üstlenen sadece geniz eti değildir. Geniz eti gibi başka dokular da mikroplarla savaştığı için geniz etinin alınması negatif bir durum yaratmayacaktır.

İltihaplı Geniz Eti Nasıl Anlaşılır?

Büyümüş ve iltihaplanmış geniz eti bazı belirtiler doğrultusunda kendisini gösterir. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Sürekli ağızdan nefes alma durumu
  • Burundan nefes almada zorluk
  • Uyku sırasında horlama durumu
  • Burun tıkalıymış gibi genizden konuşma durumu
  • Uyku apnesi denilen uyku sırasında birkaç saniye veya daha uzun süreli nefesini tutma durumu

Eğer çocukta bu ve buna benzer durumlardan biri var ise mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına danışmakta fayda olacaktır.

Geniz Eti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Adenoidektomi  de denilen geniz eti ameliyatı genel anestezi altında yapılan bir uygulamadır. Çocuk tamamen uyutulacağı için ameliyatın olduğunu anlamayacaktır bile. Bu uygulama ortalama 15-20 dakika içerisinde tamamlanmaktadır. Ameliyat esnasında bir cilt kesisi söz konusu değildir. Sadece anestezi esnasında ağza takılan entübasyon tüpü neticesinde yumuşak damak gerilerek geniz bölgesi görülür hale getirildiğinden ameliyat sonrasında 10 günlük bir ağrı olabilir.

Ameliyatta alt ve üst dişleri ayıran otomatik ekartör takılır. Bu esnada ağızda, damakta ve dudak kısımlarında yarık olmadığı dikkatle incelenir. Yumuşak doku öne doğru bir sonda yardımı ile kaldırılmaktadır. Geniz eti, Adenatom denilen aletler ile kazınır. Ancak bu işlem esnasında östaki tüpü ağızlarına zarar vermemek gerekir. Kazıma işlemi bittikten sonra kanamanın olup olmadığı kontrol edilir. Bununla birlikte ameliyat bitirilir.

Geniz Eti Ameliyatının Riskleri Var Mıdır?

Geniz eti ameliyatı sonrasında her ne kadar risk faktörü çok az olsa da bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Mesela kanama gibi. Kanama durumu ameliyat sonrasında nadir de olsa ortaya çıkabilen bir durumdur. Basit bir müdahale ile bu durum engellenebilir. Erişkin hastalarda kanama çocuklara nazaran daha sık görülür. Ortaya çıkabilecek bir başka durum da orta kulak iltihabıdır. Geniz etinin bulunduğu bölgede ortaya çıkabilecek enfeksiyon, östaki tüpü yolu ile kulağa ulaşırsa bu durum ortaya çıkabilir. Ancak bu durum oldukça nadir görülür.

Geniz bölgesinde darlık oluşması ise çok fazla mukoza hasarı ile kendisini gösterebilir. Şayet hastada enfeksiyon var ve geniz eti ameliyatı yapılmış ise bu durumla karşılaşılabilir. Bu da yine çok nadir oluşan bir durumdur. Geniz eti alındıktan sonra geniz ve yumuşak doku arasındaki mesafenin çok fazla artması sonucunda ortaya çıkan bir komplikasyon ile hava burna kaçabilir. Böyle ufak bir risk de nadir de olsa vardır. Bunlarla beraber geniz eti veya bademcik ameliyatı sonrası damakta oluşabilecek ağrıya bağlı olarak hareket azalması, damak kaslarının belli süre kullanım dışı olması sebebiyle geçici bir şekilde hava burundan gelebilir. Bu durum genel olarak haftalar içinde kendi kendisine düzelmektedir. Ancak geniz eti ameliyatı en çoğunlukla sorunsuz geçen bir ameliyattır.

Geniz Eti Ameliyatı Sonrası Süreç Nasıldır?

Geniz eti ameliyatı genel anestezi ile yapıldığı için ameliyattan sonraki ilk 4 saatte ağız yolu ile beslenme yapılmamalıdır. Ameliyatı takip eden birkaç gün içerisinde sert ve çok sıcak gıdaların alınmaması gerekir. Daha çok sıvı gıdalar; çorba, dondurma, muhallebi, süt, puding, meyve suyu gibi besinler alınmalıdır. Geniz bölgesindeki ufak kanamalar nedeniyle burun deliklerinden birkaç damla kan gelebilir. Bu doğaldır. Fakat ağız ya da burundan kan gelme durumu fazla olursa mutlaka uzman doktora başvurulmalıdır. Ameliyat sonrasında doktor gerek görürse reçete ile antibiyotik yazacaktır. Ameliyat sonrasında ağrı olursa klasik ağrı kesiciler kullanılmalıdır.

Ameliyat sonrasında kabuklanma ve bakteri oluşumunu engellemek amacı ile okyanus suyu kullanımı faydalıdır. Ayrıca bu iyileşme sürecini de hızlandıracaktır. Ayrıca okyanus suyu kullanılmadığında ameliyat sonrasında hastanın burun ve ağzından gelen kokular fark edilebilmektedir. Özellikle kanama kontrol amaçlı ameliyat esnasında uygulanan radyofrekansa bağlı ameliyat sonrası koku birkaç gün sonra ortaya çıkabilmektedir. Fakat bu durum geçicidir ve herhangi bir tehlike barındırmaz. Ağız kokusunun ilk haftadan sonra günden güne artması durumunda mutlaka operasyonu yapan doktora başvurulmalıdır.